AMSTERDAM - Sinds de Fuego heeft Renault geen grote coupé meer gevoerd. Met een concept van een vierpersoonscoupé geeft het Franse merk aan serieuze plannen te hebben voor een terugkeer in dit segment.

De Fluence werd op 4 juni onthuld op de locatie van het prestigieuze Louis Vuitton Classic in Engeland. De naam benadrukt de vloeiende, haast sensuele vormen van de 4,60 meter lange auto. Op de voorzijde is het Renault-logo prominent aanwezig. De koplampen bestaan uit een dubbele LED-strip die onder een ruime hoek geplaatst zijn. De LED's gaan branden wanneer de draaihoek van de wielen verandert; hierdoor wordt in een bocht in meerdere richtingen voor verlichting gezorgd.


De zijkanten van de rugleuning en de zitting klappen uit wanneer de portieren geopend worden om het instappen te vergemakkelijken

Direct onder de koplampen zitten twee forse luchtinlaten, die aan de krachtige uitstraling bijdragen. De achterzijde is zo nodig nog opvallender. Een naar binnen wijkende achteruit loopt uit in een smal kontje, geflankeerd door brede heupen. Het middenvlak heeft een afwijkende kleur, met direct daaronder een strak ontworpen dubbele uitlaat.

Het interieur zet dezelfde opvallende lijn voort. Het Margaux-rood bepaalt hier de sfeer. De met leer beklede stoelen staan op sleden. De zijkanten van de rugleuning en de zitting klappen uit wanneer de portieren geopend worden om het instappen te vergemakkelijken. De armsteunen in het portier, die ook op sleden zijn aangebracht, passen zich aan de stand van de stoelen aan.

Joystick

Met een joystick kan de bestuurder de belangrijkste functies bedienen, die in een uitklapbaar scherm boven in het dashboard zichtbaar gemaakt worden. De leesspotjes boven de achterbank kunnen iets uit het dak getrokken worden om een ideale lichthoek in te stellen. De kofferruimte is bereikbaar via de achterklep met een heel speciaal openingsmechanisme. De achterklep schuift namelijk iets over het dak.

De voorin gemonteerde V6 benzinemotor heeft een inhoud van 3,5-liter. De motor die we o.a. kennen uit de Vel Satis en Espace, levert in de Fluence een vermogen van 280 pk. De krachtbron is gekoppeld aan een automatische zesversnellingsbak met sequentiële bediening. De sprint van 0 naar 100 km/h kan volgens Renault in 6,5 seconden uitgevoerd worden.

Coupé-segment

Het staat vrijwel vast dat Renault binnen enkele jaren terugkeert in het coupé-segment. Op basis van de dan nieuwe Laguna zal die coupé wel eens veel weg kunnen hebben van deze Fluence.