Deze week is bij Hyundai de eerste Hyundai ix35 Fuel Cell van de productielijn gelopen. Komend zomer gaat de milieuvriendelijke SUV de weg op.

Met de ix35 Fuel Cell heeft Hyundai de eerste in serie geproduceerde auto met brandstofcel op z'n naam staan. Deze week was het eerste exemplaar klaar in Hyundai's Plant No. 5 in Korea.

De eerste reeks van zeventien Fuel Cells is bestemd voor zakelijk gebruik in Kopenhagen. Het bestuur van de Deense hoofdstad streeft er naar om in 2025 geen uitstoot van koolstoffen meer te hebben. Naast Kopenhagen krijgt ook de Zweedse stad Skåne de beschikking voor een aantal ix35's met brandstofcel.

Ook Nederland krijgt gezelschap van de innovatieve Hyundai. Bedrijven, ministeries en gemeenten krijgen in de zomer de gelegenheid om een auto op waterstof voor de deur te zetten. Ook consumenten zullen 'op water' kunnen rijden via een leaseconstructie. Hyundai Nederland is in overleg om de auto's in Arnhem dienst te laten doen als taxi's.

Waterstoftankstations

Momenteel zijn er slechts twee waterstoftankstations in Nederland, wel zijn er plannen om dat aantal behoorlijk uit te gaan breiden. Hyundai hoopt met het op de markt brengen van de ix35 de komst van extra waterstoftankstations aan te moedigen.

Tot en met 2015 zullen 1.000 ix35's Fuel Cell het levenslicht zien, Hyundai heeft daarbij Europa als belangrijkste afzetmarkt voor ogen.

Niet bang

Met een actieradius van 594 kilometer hoef je als bestuurder niet bang te zijn om met een lege tank te komen staan. Het verbruik is vastgesteld op 0,95 kilo H2 per 100 kilometer, zo'n 1:28. De topsnelheid van de 136 pk sterke Fuel Cell bedraagt 160 km/h, een sprintje naar de 100 km/h duurt 12,5 seconden en een lege tank is in 4 minuten weer bijgevuld.

CO2-uitstoot is bij de auto niet van toepassing, de ix35 op waterstof blaast keurig braaf waterdamp uit. De speciale ix35 onderscheidt zich van z'n broertjes met verbrandingsmotor met een nieuwe grille, bumper, mistlampen en een speciaal instrumentarium. 

Bekijk foto's van de Hyundai ix35 in groot formaat