De zevende generatie van de Golf GTI,, de snelste Golf 7 tot op heden, debuteert op de Salon van Genève.

Volkswagen heeft de belofte die het op de Autosalon van Parijs met de Golf GTI Concept maakte, ingelost. De specificaties van de productieauto komen namelijk vrijwel helemaal overeen met wat er in oktober in de Franse hoofdstad bleek.

De nieuwe Golf GTI heeft weer een 2.0 TSI onder de kap. Het vermogen is 220 pk en het maximumkoppel 350 Nm. Daarmee is de zevende generatie 10 pk sterker dan voorheen. De sprint naar 100 km/h kost 6,5 seconden en de topsnelheid is 246 km/h.

Het gemiddeld verbruik van de GTI is met handbak 6,0 l/100 km. Daarmee is de nieuweling 18 procent zuiniger dan de vorige generatie. Met de optionele DSG-transmissie is dit 6,4 l/100 km. Mede door de toepassing van een start-stopsysteem blijft de CO2-uitstoot beperkt tot respectievelijk 139 g/km en 148 g/km.

Sportiviteit

Voor meer sportiviteit heeft Volkswagen het Performance Pack in de aanbieding. In de eerste plaats tilt dit het vermogen van de auto naar 230 pk. De sprint naar 100 km/h kost zodoende 6,4 seconden en de topsnelheid stijgt naar 250 km/h. Minstens zo belangrijk voor deze hardcore GTI is echter dat de auto grotere remmen én een mechanisch sperdifferentieel heeft.

Alle GTI's krijgen 17-inch 'Brooklyn' lichtmetaal, rode remklauwen, twee verchroomde uitlaatpijpen en een sportonderstel. Verder zijn er sideskirts, een diffuser, 'smoked' LED-achterlichten en LED-verlichting voor het kenteken. Binnenin zijn er weer de traditionele 'Clark' ruitjesbekleding, rode sfeerverlichting, een sportstuur met afgeplatte onderkant en roestvrijstelen pedalen.

Bestellen bij de Nederlandse dealers kan vanaf half maart, in mei verschijnt de nieuwe GTI bij de dealers. De Nederlandse richtprijs is al bekend: 33.500 euro.

Bekijk foto's van de Volkswagen Golf in groot formaat