AMSTERDAM - Redding is nabij voor de iconische Londense taxi van Manganese Bronze. Het Chinese Geely heeft de Britse taxibouwer overgenomen voor dertien miljoen.

De Londense taxi is wereldwijd een icoon geworden. Eind jaren veertig werd het eerste exemplaar in Coventry in elkaar geschroefd en jarenlang reed hij vrijwel ongewijzigd door de Londense straten, om één keer een grondig gemoderniseerd uiterlijk te krijgen.

Manganese Bronze, de fabrikant van de taxi's, kwam vorig jaar in zwaar weer terecht toen honderden exemplaren teruggeroepen werden wegens problemen met de stuurinrichting. Het ging het bedrijf al niet voor de wind, maar deze gebeurtenis deed de Londense taxi bijna de das om.

Nu neemt het Chinese Geely, dat ook Volvo in zijn beheer heeft, de fabrikant helemaal over. Geely had overigens al een aandeel van zo'n 20 procent in de taxifabrikant.

Johnson

Boris Johnson, burgemeester van de Engelse hoofdstad, zegt zeer tevreden te zijn met de overname. 'Ik ben opgelucht dat Geely het voortbestaan van de Londense taxi's weet te waarborgen. De black cabs kunnen de toekomst vol vertrouwen tegemoet zien. Ik kijk uit naar de voorstellen van Geely om taxi's met een zeer lage uitstoot te gaan ontwikkelen.'

Met de overname, waar Geely 12,8 miljoen euro voor neerlegt, is het zoveelste Britse merk naar buitenlandse eigenaren gegaan. Zo behoren zowel Mini en Rolls-Royce toe aan BMW, valt Bentley onder de vlag van Volkswagen en Jaguar-Land Rover is in handen van het Indiaase Tata Motors. Aston Martin is op zijn beurt weer in het bezit van het Koeweitse Investment Dar.

Bekijk 2 foto's in groot formaat