AMSTERDAM - De kogel lijkt door de kerk: de Focus RS komt  in 2015. Ford heeft grootse plannen met de extra gepeperde Focus.

Aanvankelijk zou de Focus ST de snelste Focus van deze generatie worden.

Later liet Ford doorschemeren toch een RS in het vat te hebben zitten, en wel eentje met vierwielaandrijving.

Vandaag lijkt bevestigd te zijn dat een watervlugge RS er inderdaad aan zit te komen. Dat meldt het Engelse Autocar.

Ford's hoge heer Alan Mulally wilde eerst niet zo heel veel weten van spectaculair spul met een Ford embleem.

Een Fiesta RS kon er nog wel van af, maar de nadruk lag op het volledig uitrollen van de 'One Ford' strategie, waarin er zo min mogelijk markt-specifieke modellen worden geproduceerd.

Azië

Barb Samardzich, vicepresident productontwikkeling bij Ford Europe, heeft tegen Autocar gezegd dat er nu weer tijd is om de aandacht te richten op speciale uitvoeringen.

Ford verkoopt in Azië behoorlijk, en dat geld kan nu worden besteed aan de ontwikkeling van dit soort niche modellen, zo meent Samardzich.

"De uitrol van onze wereldmodellen is bijna voltooid. De Edge en Mustang komen naar Europa en de Fiesta en Focus naar de Verenigde Staten. We kunnen nu de grenzen weer opzoeken."

Hij laat bovendien doorschemeren dat de Focus RS is gepland na de komst van de Mustang, die in 2014 zijn gezicht op Europese bodem moet laten zien.

Ruimte

"Er is meer ruimte voor sportieve modellen dan we eigenlijk dachten. In elk segment is men op zoek naar zulke performance-modellen.Een snelle Focus zal een Mustang niet kannibaliseren,"concludeert Samardzich.

Volgens Autocar kunnen we een 340 pk sterke 2,3-liter viercilinder turbomotor verwachten die ook in de Mustang komt te liggen.

De topman ziet het niet zitten om een Focus RS op de markt te brengen die de Mégane RS voorbij laat knallen. We zijn erg benieuwd wat Ford voor ons petto heeft. Tot die tijd denken we met een grote grijns terug aan de vorige RS!

Bekijk foto's van de Ford Focus in groot formaat