AMSTERDAM - Mercedes-Benz heeft de E-klasse uitgebreid met een nieuwe versie, de E 200 NGT. De 200 Kompressormotor van deze E-klasse sedan loopt op aardgas en wordt gecombineerd met een automatische transmissie.

Natrual Gas Technology, ofwel NGT is de aanduiding voor de nieuwe versie van de E-klasse 200 Kompressor. Wij noemen het in gewoon Nederlands: aardgas. Die brandstof is nog niet op grote schaal in ons land leverbaar, maar Mercedes gaat deze versie toch leveren, omdat de auto ook zonder problemen op Euro loodvrij kan rijden.


Bij een aardgasprijs van 0,38 cent kan de NGT-bestuurder voor 8,58 euro zijn tank vullen en daar 300 km op rijden

Vooral voor particulieren en bedrijven die in de buurt komen van een station met aardgas is de E 200 NGT interessant. Bij een aardgasprijs van 0,38 cent kan de NGT-bestuurder voor 8,58 euro zijn tank vullen en daar 300 km op rijden. Maar voor de fabrikant is vooral de geringere uitstoot van kooldioxide (CO2) en stikstofoxide (NOx), koolmonoxide (CO) en koolwaterstoffen de belangrijkste reden om deze versie op de markt te brengen.

Hoeveelheid methaan

De prestaties van de E 200 NGT zijn afhankelijk van de hoeveelheid methaan in het aardgas, maar doen in feite niet onder voor de benzineversie: het vermogen van 163 pk en het maximum koppel van 240 Nm komen overeen met die van de E 200 K. De topsnelheid van de E 200 NGT ligt rond 220 km/h.

Met een knop op het stuur kan de bestuurder kiezen tussen rijden op aardgas of benzine. Als het aardgas op is, schakelt de motor automatisch over op benzine. Na het tanken van aardgas schakelt hij automatisch weer terug op aardgas. De aardgasvoorraad is afleesbaar op het display in de snelheidsmeter. De aardgasvulopening is weggewerkt achter de brandstofklep en zit naast de vulopening voor benzine.

Prijzen

De Mercedes-Benz E 200 NGT kost 57.150 euro. DaimlerChrysler Nederland is nog met de fiscus in overleg over BPM-vrijstelling over de aardgasinstallatie, wat zou kunnen leiden tot een prijsverlaging van 1.333 euro.