AMSTERDAM - Cadillac is er alles aan gelegen om goed te kunnen concurreren met de Europese merken. Daarom wordt er van de CTS een V-versie uitgebracht en zal er ook een supersnelle STS-V komen.

Cadillac is bloedserieus als het gaat om te kunnen concurreren met BMW en Mercedes-Benz, niet alleen met hun gewone uitvoeringen, maar ook met de M- en de AMG-versies. Vorig jaar bracht de topdivisie van GM al een V-versie uit van de CTS. Die high performance variant is uitgerust met de LS6 V8 uit de Chevrolet Corvette en levert 400 pk.


De LC-F is de voorloper van de nieuwe IS, die over een jaar op de markt komt

Dit jaar vond in New York de wereldpremière van de STS plaats, maar daarbij werd nog met geen woord gerept over een V-versie. Alhoewel…We spraken later op de show met Kip Wasenko, de chief designer van de STS, die jaren geleden de 'art & science'-styling introduceerde op de Evoq concept car. Omdat na intensief marktonderzoek van Cadillac bleek dat de klanten in de luxe klasse niet zo gecharmeerd zijn van die scherpe lijnen, heeft hij ze bij de STS gedeeltelijk vervangen door zachte rondingen.

Extremer

Tijdens dat gesprek liet zich in zijn enthousiasme ontvallen dat hij al druk bezig is met de ontwikkeling van de STS-V. "Die versie zal extremer zijn dan de CTS-V is ten opzichte van de basisuitvoering." Meer wilde Wasenko niet loslaten.

We mogen in ieder geval bij de STS-V een pak meer vermogen verwachten en een soortgelijke uiterlijke tuning als van de CTS, dus met de 'gaas'- grille als opvallendste kenmerk en verder met dikke bumpers en grote wielen. Uiteraard zullen daarbij de V-badges niet ontbreken. Het blijft voorlopig gokken over het extra vermogen dat Cadillac uit de 4,6-liter Northstar V8 zal weten te persen. Hij levert standaard 320 pk en heeft een koppel van 238 Nm, waarmee de STS een acceleratietijd van 6 seconden heeft voor de sprint van 0-100 km/h. Bij de onthulling in Detroit werd al gesteld het mogelijk zou moeten zijn om een vermogen van rond 500 pk uit de nieuwe Corvette LS2-motor te halen.

Laten we maar rustig afwachten totdat Cadillac de STS-V in januari 2005 in Detroit onthult.