Ruim 300 keer vorstschade tot nu toe

AMSTERDAM - Deze winter heeft Rijkswaterstaat tot nog toe 305 meldingen van vorstschade aan asfalt binnengekregen. 

Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar rond deze tijd, maar dit jaar heeft het wel meer gevroren.

Omdat water uitzet als het bevriest, zorgt de winter ieder jaar weer voor schade aan het wegdek. Meestal gaat het dan om gaten of ‘rafelend’ wegdek omdat stukjes steen uit het asfalt loslaten.

De meeste meldingen komen uit de Randstad, niet zo verwonderlijk gezien het feit dat hier de meeste snelwegen liggen. Zuid-Holland heeft tot nu toe voor 87 beschadigingen getekend en is daarmee koploper. Verder dragen Gelderland (57), Utrecht (54) en Noord-Holland (47) flink bij aan het totaal. Limburg, Noord-Brabant en Zeeland zijn de provincies met de minste schademeldingen tot op heden.

Vorstperiode

Opmerkelijk is dat het aantal meldingen op ongeveer hetzelfde niveau ligt als vorig jaar, terwijl er toen slechts één vorstperiode was. Volgens Rijkswaterstaat is deze winter beter te vergelijken met die van 2010-2011. Ten opzichte van die periode ligt het aantal meldingen flink lager, al heeft men geen verklaring voor die daling.

Rijkswaterstaat heeft dag en nacht inspecteurs op de weg die de staat van het wegdek in de gaten houden. Kleine schades kunnen door de inspecteurs vrijwel direct verholpen worden. Daarvoor heeft men een gasgestookte ‘hotbox’ bij zich. Daarin wordt warm asfalt vervoerd, dat kleienre gaten direct kan opvullen.

Lees meer over:
Tip de redactie