AMSTERDAM - Bij alle tankstations in Europa moeten alternatieve brandstoffen beschikbaar komen. Zo moet ieder Europees land voor een minimaal aantal laadpunten voor elektrische auto’s gaan zorgen.

Dit gaat de Europese Commissie donderdagmiddag in Brussel voorstellen, zo laat de Commissie alvast weten aan NU.nl. 

Ook moeten alle landen dezelfde stekkertoegang gaan gebruiken bij de laadpunten en moeten ook andere schone brandstoffen zoals waterstof breder toegankelijk worden.

Brussel stelt dat Nederland een van de toonaangevende landen binnen Europa is dat zich inzet voor de toegang tot schone brandstoffen. Toch zijn er nog lang niet genoeg laadpunten ins ons land, aldus de Commissie.

Nederland

Momenteel zijn er in Nederland 1700 laadpunten voor elektrische auto’s (cijfers 2011). Volgens Brussel moeten dit er 32.000 worden, voor 200.000 auto's. Ook voor andere landen legt Brussel de lat hoog: zo zijn er in het Verenigd Koninkrijk nu 703 oplaadpunten, terwijl dit er ruim 122.000 moeten worden.

De Commissie vindt dat het tot nu toe 'onvoldoende' stimulansen heeft gegeven om de schonere brandstoffen breed toegankelijk te maken. Brussel hoopt dat door de voorstellen bedrijven meer en goedkopere elektrische auto’s zullen produceren.

De Commissie spreekt van een 'vicieuze cirkel' die momenteel bestaat waardoor nog te weinig mensen een elektrische auto hebben.

"Er worden geen tankstations gebouwd omdat er niet genoeg elektrische auto’s zijn, en de auto’s worden niet tegen goede prijzen aangeboden omdat er niet genoeg vraag naar is", aldus de Commissie