Aston Martin Rapide S uit de doeken

AMSTERDAM - Vanochtend konden we al kennismaken met een andere nobele Britse heer, de Bentley Mulsanne, nu al kunnen we de tweede edele Engelsman verwelkomen: de Aston Martin Rapide S!

Dat de Aston Martin Rapidein de pijplijn zat, daar was eigenlijk geen ontkomen meer aan. We hebben de gecamoufleerde S'en al regelmatig voorbij zien scheuren, maar nu heeft Aston Martin zijn Rapide-met-nét-dat-beetje-extra officieel uit de doeken gedaan.

De toevoeging 'S' staat al jaren garant voor nét wat extra vermogen en strafheid. De luxe vierdeurs coupé krijgt een vermogensupgrade van maar liefst 81 pk.

Paarden

Het totaal aantal paarden dat de 6,0-liter V12 nu naar de achterwielen stuurt komt uit op 558 stuks. Het koppel stijgt met 20 Nm naar 620 newtonmeters. Met zijn extra spierkracht is de sprint naar de 100 km/h in 4,9 seconden achter de rug, 0,3 seconde sneller dan de standaard Rapide.

Het gevaarte sprint door tot de teller 304 km/h aangeeft. Hoewel het voor een auto als deze eigenlijk nauwelijks van belang is, is het toch even het vermelden waard: de stijging in vermogen gaat namelijk samen met een daling van de Co2-uitstoot: deze neemt af van 355 naar 332 g/km.

Gapende muil

Vanbuiten zien we een grote gapende muil aan de voorzijde. De motorkap, bumpers en een aantal luchtroosters zijn net even anders ontworpen voor een agressievere uitstraling.

Aan de achterzijde zien we een klein spoilertje op de kont voor wat meer neerwaartse druk. Tegen een meerprijs is het Carbon Pack te krijgen, waarmee de Rapide wordt voorzien van wat koolstofvezel onderdelen als een diffuser, een splitter aan de voorzijde en zijspiegelkappen.

De magische 'S' mag niet op de achterzijde staan als het weggedrag niet aangescherpt zou worden. Daarom krijgt de Rapide S het Adaptive Damping System. Daarmee is het apparaat in de standen Normal, Sport en Track te zetten, waar Sport nét een tandje harder is en Track echt voor spijkerhard gaat.

Volgende maand moeten de eerste exemplaren van de band rollen. Wat de opgetuigde Rapide gaat kosten, is nog niet bekend.

Bekijk foto's van de Aston Martin Rapide in groot formaat

Lees meer over:
Tip de redactie