BUNNIK - Verzekeraars en bandenspecialisten zijn niet voor een verplichting winterbanden te monteren. De bewustwording over nut en noodzaak neemt volgens hen met elke sneeuwbui toe.

Belangenorganisaties als ANWB en Veilig Verkeer Nederland (VVN) willen automobilisten evenmin dwingen op sneeuwdagen als vandaag met aangepast rubber de weg op te gaan. Zij bevelen het gebruik van winterbanden wel aan.

''Winterbanden zijn veiliger en de remweg is de helft korter'', aldus Ron Stomphorst van VVN. ''Maar veiligheid blijft een individuele afweging.''

Daarnaast is handhaving een onmogelijke taak, aldus ANWB en VVN. '''Wie gaat die wet handhaven dan?'', vraagt Markus van Tol van de ANWB. ''De politie staat daar zeker niet om te springen.''

Verzekeraars

Het Verbond van Verzekeraars, die op dagen met sneeuwval twee miljoen euro extra aan schade moet uitkeren, is eveneens terughoudend. De verzekeraars vinden een wettelijke verplichting 'een vergaande en voor de consument kostbare maatregel'. Een set winterbanden kost al gauw tussen de €600 en €800, aldus de ANWB.

Zelfs de brancheorganisatie BOVAG, wier leden groot zakelijk voordeel hebben bij een wettelijke plicht, is geen voorstander van een winterbandenwet. ''We denken niet alleen maar in geld, maar ook in bewustwording over de veiligheid van winterbanden'', zegt Paul de Waal namens de BOVAG.

Volgens De Waal beseffen steeds meer automobilisten dat. Veertig procent van het Nederlandse wagenpark rijdt al op zacht rubber, dat zijn 3,2 miljoen personenauto’s. Zestig procent van de leaserijders heeft winterbanden gemonteerd, een ruime meerderheid dus.

Bewustwording

De tijd zal zijn werk doen, verwacht de BOVAG. ''In 1998 waren er nog maar 85.000 automobilisten met winterbanden onder de auto. Zij werden voor gek verklaard'', zegt De Waal.

''Vijftien jaar later raken automobilisten met winterbanden langzamerhand in de meerderheid en ben je in feite gek als je ze niet hebt. Winters als deze helpen om die bewustwording te laten groeien.''

Consumenten zijn evenmin voorstander van een winterbandenwet, zo blijkt uit een enquête van verzekeraar Allsecur aan het begin van de huidige winter. Van 5000 ondervraagde automobilisten is slechts 31 procent voor een wettelijke verplichting. 52 procent is tegen.

''Zij vinden het een eigen verantwoordelijkheid van de automobilist'', aldus Ron Adams van Allsecur.

Het gebruik van winterbanden is volgens de verzekeraar geen overbodige luxe. Op dagen met sneeuwval is de schadelast zestig procent groter dan gewoonlijk.

Leaseplan

Leaseplan Nederland, die ruim 75.000 auto’s uit een wagenpark van 120.000 (65procent) op winterbanden heeft staan, zegt nog nauwelijks effect op de schade te kunnen zien. Zakelijke rijders mét winterbanden rijden net zo veel schade als klanten op zomerbanden, constateert Erik Staat van Leaseplan.

''Winterbanden zouden veiliger moeten zijn en tot minder schade moeten bijdragen, maar in de praktijk merken we daar niets van’’, aldus Staat. Volgens hem overschatten zakelijke veelrijders de mogelijkheden van de winterbanden. ''Je moet natuurlijk wel je rijgedrag aanpassen.''

Onderzoek

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft nog weinig onderzoek gedaan naar de effecten van winterbanden. Een koude, droge winter leidt tot minder slachtoffers, aldus de SWOV, maar een koude, natte winter juist tot meer.

IJsvorming op de Nederlandse wegen leidt volgens het winterdossier van de SWOV tot een toename van het aantal ongelukken tussen de 77 en 245procent.