AMSTERDAM - Autofabrikanten Ford en General Motors (GM) hebben beiden systemen ontwikkeld waarmee apps kunnen worden ontwikkeld voor gebruik in de auto.

Via het AppLink API van Ford kunnen smartphone-apps worden gelinkt aan de boordcomputer van de auto. Zo zijn er bijvoorbeeld al apps van Amazon en Rhapsody om muziek door te zetten naar de autospeakers.

Ook verschillende navigatie- en nieuwsapps maken gebruik van het API van Ford. Zo kunnen radioprogramma's van de Wall Street Journal worden beluisterd en leest de app van de Amerikaanse krant USA Today de koppen van berichten voor.

Opvallend aan het systeem van Ford is dat het net zoals Android open voor iedereen is. Ook concurrenten kunnen het systeem dus gebruiken in hun auto's, meldt Wired. Ford hoopt zo de markt te domineren, net als Android inmiddels met afstand het grootste mobiele besturingssysteem is, omdat het door veel producenten wordt gebruikt.

General Motors

Desalniettemin heeft autofabrikant GM op elektronicabeurs CES een eigen appsysteem voor in de auto gelanceerd. In tegenstelling tot het systeem van Ford draaien de apps in GM-auto's niet op de smartphone, maar rechtstreeks op de boordcomputer.

Volgens Techcrunch hebben muziekdiensten TuneIn en Slacker en de weerdienst van The Weather Channel al apps klaarstaan voor het systeem van GM. Eind 2013 moeten de eerste auto's verschijnen die apps ondersteunen.

Welke automerken van GM gebruik zullen maken van het systeem is nog onduidelijk. Onder GM vallen onder meer Opel, Chevrolet en Cadillac.