AMSTERDAM - Japanse merken zijn momenteel massaal bezig met het verplaatsen van de productie naar andere landen.

Mazda bouwt bijvoorbeeld druk aan een fabriek in Mexico die in 2014 de poorten zal openen. Men heeft nu al besloten de productiecapaciteit vast uit te breiden.

Volgend jaar opent in het Mexicaanse Salamanca een nieuwe Mazda-fabriek, waar de Mazda 2 en 3 geproduceerd gaan worden. Oorspronkelijk zouden er 190.000 auto’s per jaar gebouwd gaan worden.

Daar zitten ook 50.000 kleine Toyota’s bij die Mazda in opdracht bouwt. Mazda heeft nu echter besloten de capaciteit met 21 procent op te schroeven naar 230.000 auto’s in 2016.

“Deze vergroting van de productiecapaciteit is een belangrijk deel van Mazda’s poging de buitenlandse productie op middellange termijn te vergroten.” Zo verklaarde CEO Takashi Yamanouchi op een nieuwsjaarbijeenkomst in Japan.

Buitenland

Vrijwel alle Japanse autoproducenten verplaatsen een steeds groter gedeelte van de productie naar het buitenland. Wegens de hoge stand van de Yen worden auto’s die vanuit Japan verscheept moeten worden te duur.

Op dit moment komen alle Mazda’s voor de Amerikaanse markt nog uit het thuisland, waardoor de winstmarges tegenvallen. Mexico is een populair land voor Japanse bedrijven die op de Amerikaanse markt actief zijn. Ook Honda en Nissan produceren in het Midden-Amerikaanse land.