AMSTERDAM - Mercedes maakt haast met de introductie van de vernieuwde neus op de E-klasse. 

Kort nadat de sedan en Estate met dit front werden gepresenteerd, is het nu al de beurt aan de coupé- en cabriolet-uitvoeringen.

Net als bij de E-klasse sedan en Estate verdwijnen ook bij de Coupé en Cabriolet de dubbele koplampunits. Opvallend is dat de 'uitgeklopte' achterste wielkasten nog wel aanwezig zijn bij laatstgenoemden, terwijl dit stijlelement bij de sedan en stationwagon juist is geschrapt.

Turbomotor

Het motorische nieuws is grotendeels gelijk aan dat van de reeds onthulde carrosserievarianten. Het gamma begint dus voortaan met de E 200 met 184 pk sterke viercilinder turbomotor en loopt door tot aan de E 500 met 408 pk sterke V8.

Ook de nieuwe E 400 met 333 pk sterke BlueDirect V6, die bij de sedan en Estate werd geïntroduceerd, vindt z’n weg naar de meer begeerlijke E-klasses. BlueDirect is een pakket maatregelen waardoor de motor nu al klaar is voor de Euro6-norm die per 2015 gaat gelden.

Er komt ook een nieuwe viercilinder met deze technologie, die eveneens klaar is voor de +Euro 6-norm. Er is keuze uit drie dieselmotoren met vermogens uiteenlopend van 170 tot 265 pk.

Veiligheid

Op veiligheidsgebied schermt Mercedes onder de noemer Intelligent Drive met een heel pakket aan vernieuwde veiligheidssystemen.

Denk aan botspreventie, voetgangersdetectie en zelfs een systeem dat een achteropkomende bestuurder middels knipperende waarschuwingslichten zelfstandig tot stoppen probeert te manen. Lukt dit niet, dan zorgt het systeem ervoor dat de inzittenden zo min mogelijk te lijden hebben, bijvoorbeeld door de gordels vast aan te trekken.

Standaard Agility Control

Alle Coupés en Cabriolets krijgen standaard Agility Control met instelbare dempers voor een scherper weggedrag. Uiteraard valt er ook weer naar hartenlust te vinken op de optielijst. Denk bijvoorbeeld aan een automatisch werkend windscherm onder de naam Aircap. Boven de 40 km/h schuift het automatisch uit, kom je onder de 15 km/h dan gaat het automatisch weer naar beneden.

Ook de inmiddels bekende Airscarf zien we terug. Voor wie wil, zijn de Coupé en Cabriolet bijna ongelimiteerd te personaliseren, aldus Mercedes. De precieze kosten daarvan horen we binnenkort, in mei staan de E-klasse Coupé en Cabriolet in de showroom.

Bekijk foto's van de Mercedes-Benz E-klasse in groot formaat