AMSTERDAM - In Nederland mag Subaru dan geen grote speler zijn, in de Verenigde Staten liggen de zaken beduidend anders.

Het gaat daar zelfs zo goed, dat het merk overweegt om de productiecapaciteit tot 2016 met 30 procent te vergroten. Volgend jaar al moeten er 30.000 meer eenheden van de band rollen in Indiana.

Volgens de Japanse krant Nikkei gaat Japan tot 2016 zo’n 20 miljard Yen, zo’n 173 miljoen euro, investeren in productiefaciliteit in Indiana. Op termijn moet er zodoende 30 procent meer geproduceerd kunnen gaan worden.

Momenteel worden er per jaar 170.000 Subaru’s gebouwd en ook lopen er nog zo’n 100.000 Camry’s van de band, die Fuji Heavy Industries voor Toyota bouwt.

Vraag

De productievergroting is nodig, aangezien de vraag naar Subaru’s in de VS veel hoger ligt dan geanticipeerd. Vorig jaar werden er 330.000 voertuigen in de VS verkocht, iets minder dan de helft van de totale afzet.

Ongeveer de helft van de Amerikaanse auto’s moest echter uit Japan komen en door de sterke Yen is de winstmarge daardoor veel kleiner.

De relatief hoge waarde van de Yen is voor veel Japanse merken reden om in overzeese productie te investeren. Onder meer Mazda en Nissan investeren fors in het opzetten van nieuwe productiefaciliteiten in onder meer Noord-Amerika.

Subaru maakte vorig jaar echter bekend juist meer te willen inzetten op productie in het thuisland. Grootschalige investeringen in het buitenland zouden op termijn niet lonend zijn, gaf Fuji Heavy Industries toen als reden op.

Bekijk 2 foto's in groot formaat