AMSTERDAM - Met het verscheiden van Maybach wordt de volgende generatie Mercedes S-klasse de absolute topper van het Daimler-concern.

Er worden maar liefst vijf versies van de nieuwe S in de markt gezet, waaronder een variant met extra lange wielbasis.

Volgens het doorgaans welingelichte AutoCar heeft Daimler grote plannen met de dit jaar te verschijnen S-klasse, die intern W222 als voorlopige werktitel heeft. We verwachten de ‘gewone’ Mercedes S-klasse op de Frankfurt Motor Show, die in september wordt georganiseerd.

Tegelijkertijd zal ook de variant met verlengde wielbasis worden onthuld, beide versies die nu ook al op de markt zijn. Maar volgens de Britten blijft het daar niet bij, er komen namelijk nog drie afgeleiden van de limousine.

Genève

Op Genève 2014 zouden er namelijk kennis gemaakt kunnen worden met de S-klasse Coupé. Daarmee keert een naamplaatje terug dat halverwege de jaren ’90 aan de kant werd gezet. Sindsdien ging de coupé op basis van Mercedes’ grootste als CL door het leven.

Volgens de bronnen wordt de S-klasse coupé gespierder dan de huidige CL, met een kortere overhang aan de achterzijde. Daarmee moet het minder een tweedeurs-sedan worden.

Ocean Drive

Een half jaar later is het dan de beurt aan een S-klasse cabriolet. Daarvan kregen we in 2007 al een voorzetje te zien in de vorm van de Ocean Drive Concept (foto 4). Het klinkt wellicht als een wat vreemde zet, maar bij Bentley doen ze het eigenlijk ook.

Daarover gesproken, de laatste variatie is een extra lange versie, die feitelijk de Maybach 57 opvolgt. Onder de naam Pullman zou dat een historisch verantwoorde versie worden waarmee Mercedes de auto rechtstreeks tegenover de Rolls-Royce Ghost en Bentley Continental Flying Spur zou willen positioneren.

De extra lange S moet dezelfde basisstyling krijgen als de normale en lange versie, maar met verlengde achterdeuren en achterste zijruiten. Op de beurs van Beijing in 2014 weten we hopelijk meer.

Bekijk foto's van de Mercedes-Benz S-klasse in groot formaat