BUNNIK - De verkoop van nieuwe auto's in Nederland is vorig jaar onder druk van de crisis met 9,6 procent gedaald vergeleken met 2011. 

In totaal werden er 502.544 auto's aan de man gebracht, maakten de brancheorganisaties RAI Vereniging en de Bovag woensdag bekend.

In de maand december lieten de verkopen echter een opleving zien van ruim 6 procent. Vorige maand werden er 18.306 nieuwe personenauto’s verkocht.

''December steekt daarmee gunstig af bij de rest van de maanden van het laatste halfjaar van 2012, toen forse dalingen werden genoteerd'', aldus de Bovag.

Zuinige auto's

Het groeispurtje komt vooral doordat autokopers nog wilden profiteren van de gunstige fiscale regels voor zuinige auto's, die deze maand zijn aangescherpt. ''Dat scheelt behoorlijk in de bijtelling. Vanaf dit jaar vallen er minder auto's onder de BPM-vrijstelling'', aldus een woordvoerder van Bovag.

Vooral kleine zuinige auto's, waaronder de Volkswagen Polo, de Peugeot 107 en Renault Twingo, waren populair.

Renault Megane

De Renault Megane werd vorig jaar het meest verkocht, met 21.434 stuks. De verkoopaantallen over heel 2012 zijn in lijn met de verwachtingen van de brancheorganisaties.

Voor dit jaar voorzien de Bovag en RAI dat er 480.000 auto's worden verkocht, in lijn met het langjarig gemiddelde van de nieuwverkoop. Dat komt neer op een daling van 4,5 procent vergeleken met 2012.