AMSTERDAM - Ford voorspelt dat biometrische sensoren een steeds grotere rol gaan spelen in autoland. Zodoende is het merk druk aan het experimenteren met bliepjes en schermpjes.

Biometrische sensoren moeten bijvoorbeeld het stressniveau van de bestuurder in de gaten houden.

Met de informatie die je auto zo vergaart, kunnen bepaalde veiligheidssystemen op je huidige status worden afgestemd. Maar daar blijft het niet bij.

Het Amerikaanse merk is namelijk druk in de weer om systemen te ontwikkelen die door middel van radar- en cameratechnieken alles buiten de auto in de gaten houden.

Denk aan het weer, de hoeveel licht en auto's om je eigen voertuig heen. Ook deze informatie wordt door je Ford nauwkeurig geanalyseerd.

Gespannen

Aan de hand van deze data schat de auto in of je gespannen, geconcentreerd of juist heel rustig achter het stuur zit. Mocht je zo gespannen als een veertje blijken, dan kiest het intelligente systeem er bijvoorbeeld voor om binnenkomende oproepen compleet te negeren.

Onderzoekers van Ford zijn ook bezig om te kijken of het gedrag van de bestuurder voorspeld kan worden. Dit maakt het mogelijk om systemen die de besturing van de auto beïnvloeden tijdens het rijden af te stemmen op de bestuurder.

Plug-in hybrides krijgen tevens de mogelijkheid om te onthouden waar vaak opgeladen wordt. Mocht je een van deze locaties naderen dan kiest je hybride er voor om volledig te gaan rijden op elektriciteit.

Voorlopig staat het leeuwendeel van deze nieuwe ontwikkelingen nog in de kinderschoenen. Het zal dan ook nog wel even duren voor we steeds meer controle overdragen aan de auto.

Bekijk 3 foto's in groot formaat