AMSTERDAM - Het afgelopen jaar is de filezwaarte in Nederland met 40 procent afgenomen. Dat is volgens de ANWB het gevolg van nieuwe infrastructuur en de economische ontwikkelingen.

Filezwaarte is de lengte van de file maal de duur ervan. 

Het landelijk gemiddelde daalde met 40 procent ten opzichte van 2011 en voor 2013 wordt een verdere daling van de gemiddelde filezwaarte verwacht. Dat blijkt uit berekeningen van de ANWB

Rond Amsterdam nam de filedruk het meeste af; het is inmiddels gehalveerd ten opzichte van de gemiddelde filezwaarte van de afgelopen zes jaar. Maar ook in de rest van het land kon je dit jaar beter doorrijden dan in de jaren ervoor.

A12

Dankzij extra rijsroken op de A12 van Utrecht naar Arnhem stond daar nauwelijks nog file. Rond Rotterdam nam de filezwaarte weliswaar met 20 procent af maar op de A15 (Europoort richting Ridderkerk) en op de A20 (Hoek van Holland richting Gouda) stond je in 2012 veel vaker stil dan het jaar daarvoor.

In de Top 10 van landelijke knelpunten verdween het stuk A4 tussen Roelofarendsveen en Hoogmade dankzij de aanleg van extra rijstroken.

In 2011 stond deze dagelijkse file nog bovenaan de lijst van stukken asfalt die je beter kon mijden. Die twijfelachtige eer gaat nu naar de A50 (Arnhem - Eindhoven), waar het aantal files  tussen de knooppunten Grijsoord en Ewijk in 2012 toenam.

Ochtendspits

De zwaarte ochtendspits was dit jaar op de A9 (Alkmaar - Amstelveen) tussen knooppunt Velsen en knooppunt Rottepolderplein. Aan het einde van de dag was je de sigaar op de A15 (Europoort - Rotterdam tussen Brielle en knooppunt Vaanplein.

Die file stond vorig jaar nog op plaats 10 van avondspitsen, dit jaar steeg-ie met stip naar de eerste plaats.

Op 29 november stond er om 18:00 als gevolg van sneeuwval 880 kilometer file op de Nederlandse wegen: de drukste avondspits ooit.