AMSTERDAM - Suzuki verdwijnt in de Verenigde Staten, maar in plaats van inzakkende verkopen wordt de belangstelling voor het merk nu het einde in zicht is juist groter.

Meestal schrikt het verdwijnen van een merk potentiële kopers nogal af. Het is immers geen prettig vooruitzicht dat de hoeveelheid dealers en reserveonderdelen gaat dalen.

Bij Suzuki in Amerika blijkt nu het omgekeerde het geval: het merk verkocht in de afgelopen periode 2.500 auto’s meer dan verwacht.

In november stegen de verkopen met 22 procent. Deels is dat ook wel te wijten aan kunstmatige prikkels als een verlengde garantietermijn, maar wellicht heeft het merk toch meer liefhebbers dan het dacht.

Niet genoeg

De stijging is niet genoeg om het tij te keren: dit jaar stevent het af op een verkoopaantal van 22.000 stuks in de VS, terwijl dat voor 2008 jaarlijks 120.000 exemplaren waren.

Suzuki heeft in de VS de Kisashi, SX4, Grand Vitara en Equator pick-up in de prijslijst staan. Zeker de eerste twee zijn voor Amerikaanse begrippen best compact en zuinig, maar ook dat mocht niet baten.

Het merk blijft wel buitenboordmotoren, motorfietsen en quads verkopen, maar voor de auto's is het einde verhaal. In Europa verandert er niets.

Bekijk 3 foto's in groot formaat