AMSTERDAM - Het Verenigd Koninkrijk heeft Frankrijk ingehaald en is nu de op één na grootste automarkt van Europa.

Terwijl de zaken in Frankrijk niet bepaald voor de wind gaan stegen de verkopen in het Verenigd Koninkrijk in november opnieuw, ditmaal met 11,3 procent naar een totaal van 149.191 stuks.

In Frankrijk daalde de hoeveelheid verkochte auto’s in dezelfde maand met 13,8 procent naar 144.694 exemplaren.

Ford doet goede zaken aan de overkant van de Noordzee. De Fiesta is daar tot nu toe de bestverkochte auto van 2012, terwijl de Focus in november de verkooplijst aanvoerde. Net als hier is er daar sprake van een groeiende vraag naar compacte modellen.

Recessie

Frankrijk is niet het enige land op 'The Continent' waar de recessie er flink in hakt. Italië, bijvoorbeeld, moest in oktober al een daling van 12,39 procent incasseren en ging daar afgelopen maand met 20,1 procent nog eens flink onderdoor. Er werden in november 106.491 auto's op Italiaans kenteken gezet.

Duitsland is nog altijd met afstand de grootste Europese afzetmarkt voor autofabrikanten, hoewel de 260.000 vierwielers die daar over de toonbank gingen ook een lichte daling van rond de 3 procent betekenen. Ter vergelijking: in Nederland werden in November 30.129 auto’s verkocht.

Bekijk 3 foto's in groot formaat