AMSTERDAM - Er komt geen dieselmotor voor de komende Lexus IS. Ook een stationcar staat niet op de planning.

"Het loont voor ons niet de moeite om een dieselmotor te ontwikkelen voor de komende generatie van de IS. We richten onze pijlen voornamelijk op de 300h, die met zijn hybride aandrijving beter past bij onze filosofie over zuinig en schoon rijden", verklaart chief engineer Junichi Furuyama.

Over de opvolger voor de huidige IS 200d en 220d meldt Furuyama: "We verwachten dat de Lexus-kopers die tot op heden tevreden hebben gereden in een IS met dieselmotor, heel graag zullen overstappen naar de nieuwe IS 300h. Zeker wanneer je de auto's vergelijkt op het gebied van souplesse en rij- en geluidscomfort, dan wordt de hybride veel prettiger."

De kans is overigens groot dat de 300h het overgrote deel van de leaserijders in Nederland tevreden zal stellen, volgens Lexus krijgt de auto een CO2-uitstoot van "minder dan honderd gram per kilometer". Dat maakt hem in ieder geval goed voor twintig procent fiscale bijtelling.

Stationcar

Vooralsnog plant Lexus behalve dieselmotoren ook geen stationwagonversie in van de nieuwe IS. "Die zou naar alle waarschijnlijkheid alleen in Europa echt populair worden, en internationaal gezien is die markt voor ons simpelweg te klein."

Bekijk foto's van de Lexus IS in groot formaat