AMSTERDAM - Wie zich zo nu en dan verdiept in de autowereld heeft ongetwijfeld de naam Nismo wel eens voorbij horen komen. 

Nissan wil Nismo nu echt omtoveren tot een speciale reeks modellen.

Op het moment komen van 'huistuner' Nismo zo nu en dan wat speciale Nissans op de markt.

Hier in Europa leeft het niet zo, maar in thuisland Japan zijn de speciale versies niet aan te slepen. Waar het veelal gaat om wat spoilerwerk aangevuld met een setje leuke velgen levert de Japanse autoverbouwer ook bijzonder potente pk-monstertjes.

Motorsporttak

Volgens The Detroit Bureau wil Nissan zijn motorsporttak (Nissan Motorsports) inlijven tot wat Mercedes-Benz doet met AMG. Dat betekent dat er in de toekomst van in principe elke Nissan een versie met Nismo-label in het vat zit. Aanpassingen zullen verder gaan dan wat lipjes en bumpertjes, zowel motorisch als op het gebied van rijeigenschappen moeten de Nismo's beter presteren dan de huis-tuin-en-keuken-modellen.

Volgens Simon Sproule, marketinghoofd van Nissan, is het de Japanse merken nooit goed gelukt om hun roemrijke geschiedenis te koppelen aan de huidige modellen. Hij noemt F-Sport van Lexus als voorbeeld van een label dat niet goed aan lijkt te sluiten bij het merkimago. Volgens Sproule is de Juke Nismo de eerste nieuwe uitvoering, waarna er nog velen zullen volgen.

Over de Juke gesproken, Nissan heeft in samenwerking met Nismo nóg een Juke onder handen genomen. Om mee te liften op de media-aandacht rond de dvd-release van Batman: The Dark Knight Rises, hebben ze een Juke als batmobiel verkleed. We zien een matzwart gevaarte met wat rode details, uiteraard ontbreken de batman-logo's niet. Van de feestelijke Juke is er slechts één geproduceerd. Kopen kun je 'm niet. Winnen wel.

Bekijk 13 foto's in groot formaat