AMSTERDAM - De een na de andere autofabrikant is genoodzaakt om fabrieken te sluiten, definitief dan wel tijdelijk.

Suzuki gooit het over een andere boeg en investeert juist in meer productie in het Europese continent.

Het Japanse Suzuki heeft met de Hongaarse overheid een overeenkomst getekend. Door meer in Europa te gaan produceren hoopt Suzuki minder afhankelijk te worden van de dure Japanse yen.

Dit moet kostenverlaging met zich mee brengen die we wellicht terug zullen vinden in de prijs van nieuwe Suzuki's.

Concurrentiekracht

"Om onze concurrentiekracht te vergroten hebben we stabiliteit en ondersteunende economische omstandigheden op de lange termijn nodig," zegt Hisashi Takeuchi, uitvoerend manager van Suzuki in Hongarije.

Suzuki denkt daar met de Hongaarse overheid de ideale partner voor gevonden te hebben. Hongarije is voor veel bedrijven een gunstig land om in te produceren. De overheid is welwillend, de fiscale wetgeving aantrekkelijk en Hongarije beschikt over een relatief goed opgeleide arbeidsmarkt.

Stevige basis

"We zijn ervan overtuigd dat we zo een stevige basis neer kunnen leggen voor verdere Europese ontwikkelingen en investeringen. Bovendien bieden we zo meer werkgelegenheid in de zwaar getroffen Europese auto-industrie," aldus Takeuchi.

Suzuki wil de komende jaren innovatieve en milieuvriendelijke modellen naar de Europese automarkt brengen, deze overeenkomst moet de weg naar die nieuwe modellen vergemakkelijken.