AMSTERDAM - Kia introduceert op de LA Autoshow de nieuwe Forte sedan, geen straf om naar te kijken.

Kia voert de Forte al langer aan de andere kant van de grote plas, maar deze sedan is compleet nieuw.

We zien een ontwerp dat absoluut niet zou misstaan op de Nederlandse wegen. Hij is langer, breder en lager dan zijn voorganger, waardoor de Forte een sportieve uitstraling heeft. Wat motorisering betreft kunnen de Amerikanen kiezen uit een 1,8-liter en een 2,0-liter benzineblok.

Kia probeert met de Europees gestileerde Forte de jongere kopers binnen te slepen. Vergelijk het principe met Toyota's submerk Scion, die ook deze doelgroep in het vizier heeft.

Uitrusting

Begin volgend jaar verschijnt de Forte op het Amerikaanse asfalt, die tussen de Rio en de Optima gepositioneerd wordt. Naast met het uiterlijk probeert Kia te scoren met het uitrustingsniveau. De LX en EX-uitvoeringen krijgen standaard de beschikking over een uitgebreid multimedia-systeem met bediening vanaf het stuur, Bluetooth, airco en verwarmbare buitenspiegels.

Tegen een kleine meerprijs monteert Kia 16-inch lichtmetaal, cruisecontrol en een keyless-entry systeem. Met het Eco-pakket wordt de Forte extra aangekleed met een start/stop-systeem en gescheiden klimaatregeling. Als klapper is er een Technology-uitvoering waarbij verwarmde voor- en achterstoelen, leren bekleding, een zonnedak, 17-inch lichtmetaal, led-verlichting en een 4,2-inch LCD-scherm worden toegevoegd. 

Bekijk foto's van de Kia Forte in groot formaat