AMSTERDAM - De crisis slaat hard toe. De AutoRAI, hét automobiele feestje van Nederland, gaat komende editie wellicht niet door.

Morgen vindt in Amsterdam belangrijk overleg plaats. Het is maar zeer de vraag of de AutoRAI, hét feest voor autominnend Nederland, komende editie wel door zal gaan. Volgens vakblad Aftersales Magazine is de animo onder importeurs om te investeren in het tweejaarlijks evenement mager.

Naar verluidt heeft de RAI Vereniging gisteren een alternatief, minder begrotelijk draaiboek gemaakt om de beurs minder hoogdrempelig te maken. Vier jaar geleden werd de AutoRAI ook al afgeslankt, wat een sobere vertoning met thema’s en zeecontainers opleverde.

Een rondje importeurs leert ons dat de meningen verdeeld zijn. Zo vertelt Jacques Geijsen namens Pon’s Automobielhandel: "Het overleg van woensdag ken ik wel, maar dat er aan een laagdrempelige versie wordt gewerkt, is mij niet bekend. Overleg over wel of niet doorgaan is niet nieuw, dat hebben we de afgelopen drie edities ook al gehad. Het was steeds een hobbelig traject naar een volgende beurs."

Ford

Ook bij Ford wordt nog hard nagedacht, vertelt woordvoerder Dennis Homberg: "Wij zijn er nog niet uit. Het is een kwestie van budgetten en beschikbaarheid van auto’s. Wij zeggen wel: áls je er staat, moet je er goed staan. Het is tenslotte bouwen aan je merk. Dus een mooie, grote stand, of niks."

Op Opel kan de RAI in elk geval wel rekenen, als we woordvoerder Jeroen Maas mogen geloven: "Ik kan natuurlijk alleen voor Opel spreken, maar wij zullen in elk geval van de partij zijn."

In de loop van morgenmiddag zal duidelijk worden of er een editie 2013 van de AutoRAI zal komen of niet.