AMSTERDAM - Toen Bentley zijn visie op een grote luxe SUV liet zien, stond autoland op zijn achterste benen. Kort samengevat viel het apparaat niet echt in de smaak. 

De wat onhandige naam EXP 9 F hielp ook al niet mee, maar die lijkt nu te zijn veranderd in 'Falcon'.

De Porsche Cayenne heeft voor een aantal merken de ogen geopend. Lamborghini werkt hard aan de Urus en ook Maserati wil het naast de gebaande paden gaan proberen.

Toen Bentley zijn EXP 9 F concept liet zien waren de meningen op zijn zachtst gezegd verdeeld.

Tekentafel

Omdat Bentley gelukkig niet de ogen en oren sluit voor kritiek maakte het Britse merk bekend de EXP 9 F terug te sturen naar te tekentafel.

Er werd nog even extra benadrukt dat we met een concept-auto van doen hadden en dat er dus nog een hoop kan veranderen aan het ontwerp voordat hij de weg op wordt gestuurd.

Nu wordt ook de naam toegankelijker voor het grote publiek, de F in de typeaanduiding staat namelijk voor Falcon en daar lijkt Bentley het voor de productieversie op te houden. Die naam komt ons bekend voor, want Ford levert in onder meer Australië al sinds de jaren zestig een sedan die zo heet.

Valk

Waarom Falcon? Bentley vergelijkt zijn forse SUV graag met een valk. Zo schrijft het merk op zijn website dat "de uitzonderlijke eigenschappen van dit unieke dier de rode draad waren voor de conceptcar".

Valken zijn de snelste dieren op aarde met snelheden van meer dan 300 km/h. Sterk, verfijnd en behendig. De valk is de overtreffende trap van grootste prestaties. Wij zijn erg benieuwd hoe Bentley die waarden gaat implementeren in de top-SUV.

Bekijk foto's van de Bentley EXP 9 F in groot formaat