Extra banen bij Renault

AMSTERDAM - Als gevolg van de deze week geconcludeerde onderhandelingen met de Spaanse vakbonden gaat Renault 1.300 extra banen creëren in Spanje.

Het Zuid-Europese land is hard getroffen door de recessie en kan zo’n opsteker dus wel gebruiken.

Renault wijst de fabriek in het Noord-Spaanse Palencia twee nieuwe voertuigplatformen toe. Daarvan is de één van de ander afgeleid en ze worden gedeeld met zustermerk Nissan.

Op de platforms kunnen vier carrosserieën gebouwd worden, waardoor de productie met zo’n 40.000 eenheden per jaar toe kan nemen naar 280.000 exemplaren.  Ook in de carrosseriefabriek in Valladolid profiteert van dit besluit. In totaal komen er zo’n 1.300 banen bij in Spanje.

Wrang moment

De mededeling komt voor de Franse Renault-medewerkers op een wat wrang moment. Eerder deze week startte de Franse autofabrikant onderhandelingen over nieuwe arbeidsvoorwaarden. Er wordt onderhandeld over nieuwe werktijd- en loonconcessies van de werknemers.

De Europese crisis noopt Renault tot kostenbesparing. In verhouding tot Spanje en de Nissan-faciliteit in het Engelse Sunderland is de Franse productie nog altijd relatief duur. Renault wil deze verschillen verkleinen en volgens de vakbonden kunnen de huidige onderhandelingen grote gevolgen hebben voor de toekomstige productie in het thuisland.

Bekijk 2 foto's in groot formaat

Lees meer over:
Tip de redactie