AMSTERDAM - De dramatische afgelopen maanden bij Ford Genk laten zien dat fabrikanten in nood rare sprongen kunnen maken. Toch zijn ze bij Opel niet bang dat hun werkgever ook zulke rigoureuze maatregelen zal nemen.

Reuters meldt dat de hoogste vakbondsleider bij Opel rond kerst een deal met het merk denkt te sluiten. De vakbondsleider zegt nadrukkelijk dat hij verwacht dat het massa-ontslag bij Ford (5.700 banen) niet als blauwdruk voor Opel gaat dienen, dat ook flink moet reorganiseren.

De voorzitter van de bedrijfsraad, Wolfgang Schaefer-Klug, denkt ook dat de saneringsoperatie bij Opel een stuk 'milder' zal zijn dan bij Ford. Toch is ook bij Opel de nood aan de man.

General Motors verwacht dit jaar een verlies van 1,5 tot 1,8 miljard dollar in Europa en het geduld met Opel begint op te raken in de Verenigde Staten, melden insiders.

Fabrieken

In een eerder stadium werden de fabrieken in het Engelse Ellesmere Port en het Duitse Bochum met sluiting bedreigd. In Ellesmere Port is de toekomst op middellange termijn veilig gesteld, want Opel gaat daar de volgende generatie Astra bouwen.

De toekomst van Bochum is daarom alleen nog maar onzekerder geworden, maar een concreet besluit is nog niet genomen.