AMSTERDAM - Toshiyuki Shiga, de topman van Nissan, zegt gefrustreerd en teleurgesteld te zijn over de achterblijvende verkoop van elektrische voertuigen, en met name die van zijn eigen Leaf.

De Leaf van Nissan mag dan wel volledig elektrisch zijn, een eersteklas pottenbreker is het in de verkooplijsten bij lange na niet. Toshiyuki Shiga is teleurgesteld en gefrustreerd. Er had veel meer ingezeten, vindt hij. 

"Er komt een punt in het bestaan van de mensheid dat we van fossiele brandstoffen moeten overstappen op hernieuwbare energie. Nissan neemt nu het risico om die stap te zetten, we waren de eerste die een volledig elektrisch volumemodel wereldwijd in de markt zetten."

"Vergeet niet dat we die passie nog steeds hebben, en het ervaren als een missie om de ontwikkeling van EV's door te zetten," zei Shiga vanmiddag in Yokohama, tijdens de presentatie van Nissans huidige stand van zaken.

Actieteam

Shiga roept persoonlijk een actieteam in het leven om de verkoop van de EV's te versnellen. Verzamelde informatie uit Leafs wordt doorgespeeld aan bedrijven die werken aan de ontwikkeling van snelladers voor Nissans elektrische auto.

Volgend jaar is de Leaf twee jaar oud. Sinds zijn introductie zijn er wereldwijd 42.700 verkocht, waarvan met 19.000 stuks een groot deel in Japan is afgezet.