GENK - Autofabrikant Ford sluit de grote fabriek in het Belgische Genk. Dat zou weleens al in 2013 kunnen zijn of een jaar later.

De fabriek sluit definitief de poorten als de huidige modellen uit de productie gaan, zo meldden Vlaamse media. Het is nog niet helemaal zeker wanneer dit precies is.

De sluiting van de fabriek in het Belgische Limburg werd woensdag door het bedrijf op een bijzondere ondernemingsraad bekendgemaakt, maar hing al enkele dagen in de lucht.

Het nieuws komt uitgerekend op de dag dat het 50 jaar geleden is dat de eerste steen van de fabriek werd gelegd.

Limburg

Ook Limburg wordt getroffen door de sluiting van de Fordfabriek, dat dichtbij de grens met Nederland ligt. Dat zegt directeur van de Kamer van Koophandel in Limburg Wil Houben woensdag.

Houben schat dat onder de toeleveranciers van de fabriek ongeveer 10 Limburgse bedrijven zitten en dat er enkele tientallen Limburgers en Brabanders werkzaam zijn bij de fabriek. Naar schatting gaan er indirect 100 tot 200 Nederlandse arbeidsplaatsen verloren als gevolg van de sluiting, aldus Houben.

Vakbond

De Nederlandse vakbond FNV Bondgenoten maakt zich eveneens zorgen om de sluiting. ''Dit heeft ook gevolgen voor leveranciers en andere betrokkenen die vanuit Nederland met de fabriek te maken hebben.

De gevolgen zijn dus groter dan alleen de Nederlandse werknemers die in Genk op de loonlijst staan'', zegt een woordvoerster. Om hoeveel Nederlanders het in dit geval precies gaat, durft zij niet te zeggen. ''In principe zijn het natuurlijk onze Belgische collega's die zich bezighouden met deze zaak.''

Directie

De directie van Ford Europa was zelf niet aanwezig, maar liet de lokale directie in Genk de sluiting bekendmaken, aldus een vakbondsleider. Verscheidene vakbonden blokkeerden al sinds de vroege uren de poort. ''Maar kennelijk had de directie de ballen niet om naar Genk te gaan''.

Bij Ford Genk werken circa 4700 mensen. Maar zeker nog eens circa 5600 banen bij onder meer toeleveranciers zullen ook geraakt worden door de sluiting van de fabriek. In Genk maakte Ford onder meer de Mondeo. De productie van dit model verhuist naar Valencia.

Drama

In september zegde het bedrijf de fabriek in Genk nog toe dat ze drie nieuwe modellen mocht gaan maken. ''Een woord is geen woord meer bij een multinational'', aldus een liberale vakbondsleider in een eerste reactie. ''Dit is het grootste drama voor Limburg sinds de sluiting van de mijnen.''

Later op de dag heeft de directie van Ford gesprekken met Vlaams minister-president Kris Peeters en met de Belgische premier Elio Di Rupo. Ook zullen directieleden nog met de vakbonden om de tafel gaan.