AMSTERDAM - De crisis heeft nu ook het WRC in z'n greep gekregen: Ford trekt zich nog dit jaar terug uit het rallykampioenschap.

Dat heeft Ford via een officieel persbericht laten weten. Het merk verklaart: "De beslissing om ons terug te trekken uit het WRC is onderdeel van een herbezinning van de zakelijke activiteiten in Europa in het licht van de huidige economische omstandigheden."

Ford kondigde de herbezinning van de Europese activiteiten eerder dit jaar al aan. De reden hiervoor was dat het merk op ons continent een flink verlies noteert, waar het concern elders in de wereld gewoon winst maakt.

Door het schrappen van niet per se noodzakelijke activiteiten als het rallyrijden wil het concern het lek boven krijgen.

Fiesta WRC

''Ford heeft een lange en trotste geschiedenis in het WRC en dit was zeker geen gemakkelijk besluit,'' zei Roelant de Waard, vice-president, Marketing, Sales and Service van Ford of Europe.

''Op dit moment hebben wij echter bepaald dat het beter voor de onderneming en het merk Ford was om onze betrokkenheid bij het WRC terug te brengen en onze activiteiten op andere gebieden te ontplooien."

Verdwijnen

Het besluit van Ford houdt overigens niet in dat de Fiesta WRC helemaal van het toneel verdwijnt. Fords rallypartner M-Sport wil met de auto's blijven rijden.

Ford is in overleg met M-Sport om steun te blijven verlenen op het gebied van auto’s en engineering, inclusief de onlangs aangekondigde Fiesta R5 voor de WRC-2 series, nieuw voor 2013, en de Fiesta R2 als opstapklasse voor jonge rijders op nationaal en regionaal niveau.