AMSTERDAM - In bijna 13 jaar heeft Honda een miljoen hybrides geproduceerd. Het begon allemaal met de eerste Insight, die in november 1999 in Japan op de markt kwam.

De mijlpaal van een miljoen hybrides werd eind september dit jaar gehaald. Het gaat de laatste jaren pas echt hard met de verkoop van modellen die beschikken over een verbrandingsmotor en een elektromotor ter ondersteuning.

In 2005 zat Honda, na iets meer dan 6 jaar namelijk op 100.000 hybrides. Vier jaar later waren het er 400.000, vorig jaar stond de hybrideteller op 800.000.

De eerste generatie van de Honda Insight is nooit officieel in ons land gevoerd.
In Nederland heeft Honda vooral goed geboerd met de Civic Hybrid.

Mede doordat die in aanmerking kwam voor 14procent bijtelling verkocht Honda in 2009 en 2010 meer dan 6.000 Civics per jaar, al zaten daar natuurlijk ook gewone vijfdeursversies van de Civic bij, met conventionele aandrijflijn.

Jazz

Sinds de komst van de nieuwe Civic is die populaire 14 procent bijtellingsauto komen te vervallen. Daarvoor in de plaats is natuurlijk wel de Jazz Hybrid gekomen, samen met de huidige Insight en de CR-Z zorgt die ervoor dat er drie hybrides in het gamma zijn.

Aan de aantallen zoals die in de jaren van de Civic Hybrid werden gehaald kunnen ze met z’n drieën echter niet tippen. Ondanks het riante belastingvoordeel op de Jazz Hybrid en de Insight. 

Bekijk 7 foto's in groot formaat