AMSTERDAM - De Ford Focus ST is met zijn 250 pk natuurlijk al geen stakker, maar een hardcore hot hatch is het nog niet.

Daar heeft Ford de RS-versie voor gepland, en daar is nu al wat informatie over bekend.

Tenminste, Len Urwin, hoofd van Ford's RS-afdeling, doet in een interview met autonieuwssite Pistonheads een boekje open over het aanstaande topmodel van de Ford Focus.

Volgens Urwin krijgt de komende hete bliksem zo'n 350 pk onder de kap, 50 paarden meer dan de vorige generatie RS wist te produceren. En dat was al een auto die regelmatig de grenzen van het hothatch-genre opzocht.

Viercilinder

Naar verluid krijgt de RS een nieuwe 2,3-liter EcoBoost viercilinder onder de kap, die op het het moment ontwikkeld wordt voor de volgende generatie Mustang. Een viercilinder in een Mustang zal even wennen zijn, maar in de Focus verwelkomen we hem met open armen.

Om het geweld dat de 350 pk op de voorwielen loslaat in het gareel te houden, monteert Ford waarschijnlijk een elektronisch sperdifferentieel.

Len Urwin sluit niet uit dat de vliegensvlugge RS met vierwielaandrijving zal worden uitgerust, maar daar zal dan een geheel nieuw systeem voor ontwikkeld moeten worden. Bovendien zou de Focus met vierwielaandrijving onnodig zwaar en duur worden, iets wat niet in zijn voordeel zal werken.

We verwachten de komst van de RS over zo'n één tot twee jaar. In tegenstelling tot zijn voorganger zal deze RS als vijfdeurs op de markt komen, er rolt immers geen diedeurs Focus meer van de band.

Bekijk foto's van de Ford Focus in groot formaat