AMSTERDAM - Fiat-baas Sergio Marchionne is ontstemd over het gemak waarmee Zuid-Koreaanse merken onze markt op kunnen.

Gisteren stond in Brussel de CEO van Fiat SPA en president van de ACEA, organisatie van Europese autofabrikanten, kort een groep journalisten te woord over de crisis in de branche.

Serchio Marchionne was bij die gelegenheid opvallend openhartig. Let wel, hij sprak bij deze gelegenheid namens ACEA:

"We missen afgelopen jaar drie miljoen auto’s (2011 in vergelijking met 2010, red.) in een industrie die zonder dat al kampt met overcapaciteit." Hij memoreerde de crisis in de Amerikaanse auto-industrie, toen twee van de drie giganten op instorten stonden en alleen met overheidsteun wisten te overleven.

Steun

Een vergelijkbare situatie sluit Marchionne voor Europa niet uit, hoewel steun hem vooralsnog niet nodig lijkt: "We kunnen zelfstandig blijven lopen, maar dan moet de Europese Commissie geen balken voor onze voeten gaan werpen."

Hij doelde daarmee op de vrije handelsovereenkomst tussen Europa en Zuid-Korea. "Dit is bepaald niet de tijd om dergelijke overeenkomsten te omarmen. De loonkosten liggen daar zoveel lager, dat het concurrentievervalsing is. Het is alsof je een tuinslang op je eigen, overstromende kelder richt."

De Franse auto-industrie drong eerder al aan op maatregelen tegen Zuid-Korea.