AMSTERDAM - Goed nieuws voor Dacia. De ANWB heeft de Dacia Lodgy verkozen tot Gezinsauto van het Jaar 2013. Opmerkelijk genoeg behaalde het budget-ruimtewonder niet de meeste punten.

Het is de Ford Focus die uiteindelijk het hoogste rapportcijfer wist te behalen. Toch verslaat de zevensits-Dacia de Focus, omdat hij meer ruimte biedt voor minder geld.

De ANWB bejubelt de prijsstelling van de grootste auto uit Roemenië. "De Dacia biedt zijn ruimtewonder aan voor het geld van een occasion.

Voor 15.290 koop je een gloednieuwe auto met fabrieksgarantie", aldus de ANWB. Ook de gebruikte materialen in het interieur worden geprezen. "Deze zijn fraaier dan we tot nu toe van het merk gewend waren", zegt de bond.

Dacia's Lodgy scoort een gemiddeld rapportcijfer van 7,1. De komende twee jaar mag hij de prestigieuze titel Gezinsauto van het Jaar blijven dragen.

Naast de Lodgy en de Focus waren de Chevrolet Cruze SW, Hyundai i30 SW, Mercedes-Benz B-Klasse en de Toyota Prius Wagon kandidaat voor de hoofdprijs. Het spreekt voor zich dat niet elke auto kan meedingen naar de ANWB-titel.

Een goede gezinsauto moet voor de bond aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de wagen vier deuren hebben en mag hij maximaal een C-label dragen. De maximum prijs is vastgesteld op 35.000 euro.

Bekijk foto's van de Dacia Lodgy in groot formaat