AMSTERDAM - Waterstof als alternatieve brandstof lijkt weer op de kaart te staan, nadat het volledig elektrisch rijden enige jaren de boventoon voerde. Eind dit jaar begint Hyundai met de productie van een door waterstof aangedreven ix35.

Vanaf december dit jaar begint Hyundai in Korea met de bouw van de ix35 Fuel Cell. Deze wordt aangedreven door een 100 kW sterke elektromotor die via een batterijpakket van stroom wordt voorzien. Dit pakket wordt op zijn beurt weer van lading voorzien door een brandstofcel die middels waterstof energie opwekt.

Op een volle tank waterstof kan de milieuvriendelijke ix35 volgens Hyundai 588 kilometer rijden. Daarbij zijn de prestaties niet overweldigend, maar voor dagelijks gebruik voldoende. Van 0 naar 100 km/h gaat in 12,5 seconden en de topsnelheid ligt op 160 km/h.

Tot 2015 wil Hyundai zo’n 1000 exemplaren van de ix35 Fuel Cell gaan bouwen. Die worden middels een leaseconstructie op de weg gezet. De Koreanen zeggen al overeenkomsten met Denemarken en Zweden te hebben om de waterstof-cross-over aan overheidsdiensten te gaan leveren. Na 2015 moet de productie iets opgeschroefd gaan worden, in totaal plant het merk een productie van 10.000 eenheden.

Bekijk foto's van de Hyundai ix35 in groot formaat