PARIJS - Concurrerende autofabrikanten in Europa zullen PSA Peugeot Citroën moeten volgen in het sluiten van fabrieken.

Dat zei topman Philippe Varin van Peugeot in een woensdag gepubliceerd interview met de Franse krant Les Echos.

''De Europese markt heeft te veel capaciteit en dat blijft zo'', zei Varin. ''Het is duidelijk dat een aantal fabrieken moet sluiten. Sommige concurrenten in Europa verliezen zelfs meer geld dan wij op elke auto die ze verkopen. De huidige situatie is onhoudbaar.''

Peugeot kondigde onlangs aan 8000 banen te schrappen en zijn fabriek in de plaats Aulnay te sluiten. De Franse autofabrikant verwacht dat de Franse markt dit jaar met 12 procent krimpt.

Renault verlaagde woensdag zijn verwachtingen voor de Franse en Europese automarkt. Het concern rekent voor dit jaar op een krimp van de Europese automarkt met 7 tot 8 procent en van de Franse markt met 13 procent.

Toyota

Toyota was woensdag optimistischer over de Europese markt. Dit jaar verwacht het Japanse concern ten minste 10.000 auto's meer te verkopen dan vorig jaar. Vorig jaar lag dat aantal op 822.000. In 2015 moet dit aantal zijn opgeschroefd tot 1 miljoen.

Topman Martin Winterkorn van Volkswagen zei woensdag bij zijn ,,ambitieuze doelen'' te blijven voor dit jaar, ondanks de moeilijke Europese marktomstandigheden. Het concern hoopt op een toename in de omzet en een stabiel resultaat.

De autobazen deden hun uitspraken aan de vooravond van een belangrijke autobeurs in Parijs.