AMSTERDAM - Fiat heeft bevestigd dat het in Italië auto’s gaat bouwen voor overzeese export, met de sterke nadruk op de VS. Zodoende kan de overcapaciteit van de fabrieken worden teruggedrongen.

Dat meldt Automotive News.

De Europese verkopen zitten in een grote dip, zeker in de zuidelijke landen. In Italië werden de afgelopen maand bijna 18 procent minder auto’s verkocht dan een jaar geleden en de Fiat-fabrieken hebben te kampen met flinke overcapaciteit.

Fiat-baas Sergio Marchionne heeft daarom besloten dat er in de fabrieken in het thuisland auto’s gebouwd gaan worden die bedoeld zijn voor de overzeese export, met name de Verenigde Staten.

Chrystler

Bij partner Chrylser gaan de zaken, in tegenstelling tot bij Fiat, weer prima en in Amerika draaien de fabrieken op volle kracht.

Daardoor kan een deel van de productie, voornamelijk Chryslers, Jeeps en wellicht ook Dodges, worden verplaatst naar Italië. Op welke termijn dit moet gaan gebeuren en om hoeveel auto’s het gaat, is niet bekend.

Fiat komt dit jaar uit op een verlies van ongeveer 700 miljoen dollar in Europa. Marchionne heeft er bij de Italiaanse regering en de EU op aangedrongen zich sterk te maken voor de auto-industrie en het huidige probleem van overcapaciteit. Dat is namelijk niet alleen van toepassing op Fiat maar ook op (met name) Opel, Ford en PSA (Citroën en Peugeot).

Bekijk 2 foto's in groot formaat