AMSTERDAM - Sinds jaar en dag roept het label 'GTI' emoties op. Meer pk's een veelal meer rijbeleving.

Dat de magische drie letters ook voor conflict kunnen zorgen weten het Duitse Volkswagen en het Japanse Suzuki maar al te goed.

Het conflict tussen Volkswagen en Suzuki gaat over het label GTI, en stamt inmiddels weer uit 2003. Suzuki had vroeger al de Swift GTI in het gamma, en kondigde in 2003 aan om de term GTi (jawel, met een kleine -i-) terug te brengen naar zijn modellen.

Rechter

Volkswagen zag het liever anders en nam de zaak mee naar de rechter. De Wolfsburgers hebben immers de Polo en Golf GTI op de menukaart staan.

In 2004 oordeelde de Europese rechter in het voordeel van Suzuki. Er zou geen sprake van kunnen zijn dat de modellen voor elkaar verwisseld worden. Volkswagen tekende hier echter beroep tegen aan, wat ze nu hebben ingetrokken. Over het hoe en waarom is nog niks bekend.

Peugeot voert al jaren het label GTI op modellen als de 205, 206. Binnenkort we kunnen gaan sturen met de splinternieuwe 208 GTI. Waarom Volkswagen destijds wel de aanval op Suzuki maar niet op Peugeot opende, is overigens niet helemaal onduidelijk.

Bekijk 7 foto's in groot formaat