AMSTERDAM - Kia levert de eerder dit jaar verschenen, nieuwe Cee’d nu ook als Sportswagon.

Voor de nieuwe Sportswagon  komt de concurrentie van alle kanten. Allereerst is er in eigen familie de al even nieuwe en technisch identieke Hyundai i30 Wagon, die nota bene ook nog eens een paar weken eerder in de showrooms arriveerde.

Echter, in vergelijking met het zustermodel heeft de Kia als voordeel dat zijn benzineversie vijfhonderd euro goedkoper is en dat hij een nóg ruimere garantie biedt van maar liefst zeven jaar.

Verder moet de nieuwe Kia Cee’d Sportswagon opboksen tegen bestsellers als de VW Golf Variant, de Renault Mégane Estate en de Ford Focus Wagon. Waarbij de Renault en de Ford profiteren van hun versies met 14% bijtelling. Daar kan de nieuwe Kia met zijn minimaal 20% bijtelling niet tegenop.

Er moest dus nog iets extra’s worden verzonnen om potentiële kopers tot de nieuwe Sportswagon te verleiden: een cadeautje , waarmee hij zich duidelijk onderscheidt van alle concurrenten. Kia koos voor een set om de bagage op allerlei manieren vast te kunnen zetten. Bij andere merken is zoiets alleen als duur accessoire verkrijgbaar.

Twee één-punt-zessen

Het gebruiksvriendelijke schuif- en kliksysteem heeft rails in de laadvloer, een zogenaamde fixeerarm om de laadvloer in compartimenten te verdelen én stevige riemen, die veel weg hebben van veiligheidsgordels.

Hiermee breng je orde in de bagageruimte, het risico van rammelen of schuiven wordt er kleiner door en het is ook nog eens veiliger, omdat de lading bij een botsing niet zo gauw in je nek belandt. Bovendien is er ook nog een bagagenet, van de bankleuning tot aan het plafond, om te voorkomen dat de hond naar voren springt of hoog opgestapelde bagage bij een botsing door de auto vliegt.

De goedkoopste benzineversie van deze Kia kost € 18.995 en de goedkoopste diesel € 23.495. De keuze beperkt zich tot  een 1.6 GDi benzinemotor (135 pk) of een 1.6 CRDi diesel (128 pk).

De volledige rij-impressie met de Kia Cee'd Sportswagon is te lezen in AutoWeek 39, die vanaf woensdag 26 september in de winkels ligt.

Bekijk foto's van de Kia Ceed in groot formaat