RÜSSELSHEIM - Ondanks een grote verkoopcrisis heeft autofabrikant Opel zaterdag het 150-jarig bestaan gevierd. 

''We hadden een betere periode gewenst om onze verjaardag te vieren, want we hebben wat hobbels op de weg wat betreft de economie'', zei topman Wolfgang Schäfer-Klug.

De Duitse autobouwer is er echter zeker van het dat ook over 25 jaar een volgend jubileum kan vieren. Het bedrijf investeert meerdere miljarden euro's in nieuwe producten. 

Het verwacht 23 nieuwe modellen en 13 nieuwe motoren op de markt te brengen. In oktober verschijnen de kleine terreinwagen Mokka en de stadswagen Adam in de showrooms.

Lange geschiedenis

Opels interimchef Thomas Sedran erkende dat het bedrijf ook door eigen fouten in de huidige crisis is beland. Enkele jaren geleden moest de Duitse regering nog reddingsplannen opstellen voor Opel.

Voor het jubileum zaterdag kwamen 20.000 gasten naar het hoofdkantoor van moederbedrijf Adam Opel AG. Ze kregen daar een blik in de lange geschiedenis van het bedrijf.

Adam Opel begon in augustus 1862 in Rüsselsheim met de bouw van naaimachines. Later kwamen daar fietsen en motoren bij. Na zijn dood begon de fabriek ook auto's te bouwen, waarmee het tot de grootste producenten van Europa behoort. De firma is tegenwoordig onderdeel van het Amerikaanse General Motors.

Fabrieken

Het bedrijf heeft bijna 40.000 werknemers in tien fabrieken in Europa, maar niet in Nederland.

In Nederland verkocht Opel dit jaar tot en met juli ruim 27.000 auto's, iets meer dan de 25.000 van dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf blijft echter ver achter bij marktleiders Volkswagen en Renault, aldus cijfers van de branchevereniging RAI-Bovag.