VS klaagt China bij WTO aan om automarkt

WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een klacht ingediend in verband met de illegale subsidies die China aan zijn producenten van auto's verstrekt. 

De VS hebben bij de WTO besprekingen aangevraagd met als doel de eigen auto industrie te beschermen tegen oneerlijke concurrentie, zo werd maandag bekend.

De Chinese regering heeft volgens de Amerikanen tussen 2009 en 2011 voor meer dan 1 miljard dollar subsidies verstrekt aan fabrikanten die auto's speciaal voor de export maakten.

Daarmee gaf de Chinese overheid ongeoorloofde exportsubsidies, betogen de Amerikanen.

Verstoren

Met behulp van de staatssteun zou de Chinese export van auto's en auto-onderdelen in de tien jaar voor 2011 zijn gestegen van 7,4 miljard dollar per jaar tot 69,1 miljard dollar. De subsidies ''verstoren de handel in hoge mate'', benadrukt de VS.

Washington heeft de afgelopen jaren al vaker het almaar groeiende Chinese handelsoverwicht proberen te bestrijden bij de WTO. Daarbij dienden de VS klachten in over onder meer zonnepanelen, staal, kip, garnalen en beperkingen van elektronische betaalmiddelen.

Lees meer over:
Tip de redactie