AMSTERDAM - Twee linkse Franse politici zouden graag zien dat grote steden in 2015 verboden terrein zijn voor auto’s, bestelwagens en bussen met een dieselmotor.

Dat zou de luchtkwaliteit ten goede komen, aldus de twee politici, Jean-Marie le Guen en Jean-Vincent Placé.

Die laatste zou zelfs nog een stap verder willen gaan: de overheid zou stappen moeten ondernemen om de verkoop van diesel op middellange termijn in het hele land te verbieden. Ook zou PSA (Peugeot en Citroën) moeten stoppen met de ontwikkeling en bouw van hun Hybrid4-systeem, bestaande uit een diesel- en elektromotor.

“Diesels verbieden is onvermijdelijk. De hoeveelheid micro-roetdeeltjes in Parijs die afkomstig zijn van dieselmotoren overschrijdt de Europese normen.

Kanker

De uitstoot van  dieselmotoren veroorzaakt verschillende soorten kanker, dat is berekend, getest en bewezen door wetenschappers”, aldus Guen, naast politicus ook gezondheidsexpert, in een interview met Libération. 

De Franse regering staat niet volledig achter het idee van Guen en Placé maar volgend jaar komen er als proef wel zogenaamde ‘schone luchtzones’ in zeven steden.

Het zal nog een hele klus worden om de Fransman uit z’n dieselauto te jagen; liefst 83,5 procent van alle dit jaar nieuw verkochte auto’s in Frankrijk heeft een zelfontbrander onder de kap. In 2011 was dat 72 procent.