AMSTERDAM - Seat komt in maart 2013 met de vierde Toledo sinds 1991. Nu al konden we op pad met de auto die een plekje krijgt tussen de Ibiza en de Leon.

De naam Toledo heeft al op zeer uiteenlopende modellen gestaan. Maar als we hier, in het Spaanse Toledo, de nieuwste versie zo zien staan, lijkt het een logische opvolger van generatie een en twee.

Met de Toledo nummer drie, zeg maar de Altea met aangeplakte kont, heeft het nieuwste model helemaal niets van doen. Maar wie het autonieuws de afgelopen maanden nauwlettend gevolgd heeft, weet dat deze Seat Toledo dezelfde auto is als de Skoda Rapid. Alleen het neusje en de achterkant zijn anders getekend.

En vanbinnen lijkt de Spaanse versie helemaal sprekend op de Skoda. Alleen de logo’s en de layout van de tellers verschillen.

1.6 TDI

We zijn op pad met een 1.6 TDI, die in Nederland alleen als E-Ecomotive leverbaar wordt. Die heeft start-stoptechniek om het verbruik te drukken, en de energie die vrijkomt bij het remmen, helpt later weer bij het accelereren. Het blok levert 105 pk en is gekoppeld aan een vijfbak met lange overbrengingen.

Daardoor voelt de diesel niet bijzonder vlot aan. De besturing is vrij zwaar en dat is eigenlijk wel prettig want overlopen van de communicatie doet het zeker niet. Het voelt allemaal goedmoedig aan, geen al te directe besturing en het overhellen blijft binnen de perken, al merk je halverwege te snel ingezette bochten algauw dat hij over zijn voorwielen gaat schuiven. Net als bij de Rapid is het onderstel van de Toledo op korte oneffenheden een tikkeltje bonkerig.

Waar de Toledo het vooral van moet hebben is zijn enorme ruimte. Op de achterbank waan je je in een lel van een middenklasser. Toch bedraagt de wielbasis maar 2,60 meter. En het lijkt een sedan, maar de Toledo heeft een gigantische achterklep. Daaronder zit een laadruim van maar liefst 550 liter, dus met een beetje passen en meten kan de dakkoffer tijdens vakantiereizen thuisblijven. 

De eerste rijtest van de nieuwe Seat Toledo staat in AutoWeek 37 die woensdag 12 september in de winkels ligt. Een video volgt snel op deze website.

Bekijk foto's van de Seat Toledo in groot formaat