AMSTERDAM - McLaren breidt in rap tempo z'n gamma uit. Nog maar kort geleden was er de MP4-12C Spider, maar het echte vuurwerk staat voor de Autosalon van Parijs gepland: de spirituele opvolger van de McLaren F1.

McLaren heeft inmiddels een eerste 'plaagafbeelding' vrijgegeven. Op de afbeelding is nog weinig te zien, maar dankzij diverse spyshots (zie afbeeldingen 2 en 3) hebben we al een indruk van het gestrekte silhouet dat de auto gaat krijgen.

De auto heeft intern de codenaam 'P12' meegekregen, maar het is zeer waarschijnlijk dat de productieauto anders gaat heten.

Ontwerper Frank Stephenson noemde de auto in een interview met ons een 'no limit car' en als we de berichten mogen geloven, is daar geen woord van gelogen. McLaren laat geen middel ongemoeid om de ultieme supercar neer te zetten.

Denk aan het gebruik van de duurste materialen voor een laag gewicht en een hybride aandrijflijn. Het woord 'no limit' is ook bijna van toepassing op het vermogen, want als we de geruchtenmolen mogen geloven, komt het totale vermogen van de aandrijflijn uit op ongeveer 900 pk. Het gevolg is wel een prijskaartje dat ver boven de miljoen euro komt te liggen.

Legendarisch

Z'n spirituele voorganger, de McLaren F1, is misschien wel de meest legendarische hypercar ooit. Dat was veruit de meest geavanceerde auto van de jaren negentig met voor het eerst een koolstofvezel monocoque chassis en een met goud beklede motorruimte. De lichte F1 had toen al de beschikking over een BMW-V12 met 627 pk. De topsnelheid was een voor die tijd ongelooflijke 386 km/h.

Op de Autosalon van Parijs kunnen we zien wat McLaren precies voor ons in petto heeft. In 2013 komt de 'P12' op de markt.

Bekijk foto's van de McLaren P12 in groot formaat