AMSTERDAM - De Panda gaat op avontuur. Fiat heeft namelijk z'n ruigere broertje onthuld, de Panda 4x4.

De nieuwe editie biedt de keuze uit twee motoriseringen: een 0,9-liter Twinair met turbo en 85 pk en een 1,3-liter Multijet diesel met 75 pk.

De auto heeft een 'Torque on Demand' transmissiesysteem met twee differentiëlen. ESC in combinatie met ELD (Electronic Locking Differential) behoren tot de standaarduitrusting.

Standaarduitrusting

De Panda 4x4 is 3,68 meter lang, 1,67 meter breed en 1,60 meter hoog. De wielbasis is 2,30 meter lang. De spoorbreedte aan de voorzijde is 1,41 meter, achter is dit 1,40 meter. Volgens het Europese persbericht behoren handbediende climate control, een CD-/mp3-speler en 15-inch lichtmetaal tot de standaarduitrusting. De Nederlandse standaarduitrusting kan uiteraard op details afwijken.

Behalve de Panda 4x4 debuteren er nog twee andere Panda's op de Autosalon van Parijs: de Trekking en de Natural Power. De Trekking heeft het ruige uiterlijk van een 4x4, maar is gewoon voorwielaangedreven. De Natural Power heeft een Twinair bifuel motor, die loopt op zowel benzine als aardgas.

In ons land zie je hem niet zo veel, maar in met name de Alpenlanden is de Panda 4x4 populair. Het is namelijk de enige 4x4 in z'n segment en dus een goede optie voor mensen met een kleinere beurs die vaak de ruigere gebieden in moeten. De Panda 4x4 is inmiddels al dertig jaar op de markt.

Bekijk foto's van de Fiat Panda in groot formaat