AMSTERDAM - Steve Mattin, onder meer van de Volvo XC60, tekende de Lada X-Ray Concept, een Range Rover Evoque achtige SUV waarmee het Russische merk de blik op de toekomst richt.

Rusland is volop in beweging, dat is ons inmiddels wel duidelijk. Tijdens de Moskou Motor Show barst het niet alleen van de primeurs en zien steeds meer automerken de Russische markt als een ware melkkoe, ook te zien hoe serieuze zaken bij de Russische merken zelf vandaan komen.

Lada verrast met de X-Ray Concept, een studiemodel voor een relatief compacte Sports Utility Vehicle met drie deuren.

Dit model moet onder meer aangeven welke richting Lada op wil in de toekomst. Steve Mattin, de nieuwe hoofdontwerper van de AutoVaz-groep, waar Lada toe behoort, heeft zijn best gedaan en is op de proppen gekomen met een verrassend strak gelijnde auto.

Mensen die bekend zijn met het werk van Mattin zien duidelijk zijn handtekening in het ontwerp, want vooral de heupen en de vrij spannende werking van licht en donker is ondermeer te zien bij Volvo's die hij tekende.

Ook in het strakke, opgeruimde interieur is duidelijk de signatuur van de Britse creatieveling te zien.

Familiegezicht

Afgezien van het feit dat de X-Ray Concept zeker vanaf de zijkant bekeken nogal wat weg heeft van auto's als de Range Rover Evoque, is deze auto origineler en geslaagder dan alles wat Lada eerder liet zien.

Vooral de neus is opmerkelijk, waar de combinatie van de koplampen, de grille en de roosters in de voorbumper op een speelse wijze samenkomt in één grote letter X. Bovendien valt op dat het logo groter is dan ooit. 

Lada zelf claimt dat dit een voorbode is van een 'sterkere visualisatie van de merkidentiteit', dus mogelijk is dit het nieuwe familiegezicht van Lada. Of  een productieversie van de X-Ray Concept is te verwachten vermeldt de informatie vooralsnog niet.

Bekijk foto's van de Lada X-Ray Concept in groot formaat