AMSTERDAM - Een rancuneuze ex-medewerker van Toyota heeft het computersysteem van de Japanse fabrikant gehackt. Toyota sleept ‘m nu voor de rechter.

Een voormalig IT-medewerker van Toyota Motor Engineering & Manufacturing North America, Ibrahimshah Shahulhameed, heeft het computersysteem van z’n ex-werkgever gekraakt en zich toegang verschaft tot documenten met ontwerpen en onderdelenprijzen.

Hij heeft de gegevens gedownload en de interne software van Toyota gesaboteerd. Dat gebeurde op 23 augustus jongstleden, zo meldt Automotive News.

Contactverbod

Toyota heeft van de rechtbank een verzoek om contactverbod toegewezen gekregen, waardoor de ontslagen werknemer de bedrijfsgeheimen niet mag verspreiden. Ook mag hij de VS niet verlaten. “Wanneer deze informatie bij onze concurrenten terecht komt of openbaar wordt gemaakt, zou dat zeer schadelijk zijn voor Toyota en haar toeleveranciers. Het zou directe en onherstelbare schade toebrengen”, aldus Toyota.

Shahulhameed werd op 23 augustus ontslagen en heeft diezelfde nacht nog ingebroken in het computersysteem van toyotasupplier.com, een datanetwerk waar Toyota en haar toeleveranciers informatie delen over toekomstige modellen.

Volgens Toyota zou de ex-werknemer 13 softwareapplicaties hebben gesaboteerd. Shahulhameed stond volgens de berichten op het punt om vanuit de VS naar thuisland India te vliegen.