AMSTERDAM - Eén van de nieuwe technologieën aan boord van de nieuwe Ford B-Max is het Emergency Assistance, dat bij een ongeval automatisch de hulpdiensten in kan schakelen. Volgens het merk dwarsboomt de KLPD de invoering in Nederland.

Standaard is elke B-Max voorzien van Emergency Assistance, dat bij een ongeluk zelfstandig de hulpdiensten kan bellen. H

et systeem wordt in heel Europa ondersteund, maar niet in ons land. Volgens Ford Nederland wil het KLPD wachten op de zogenaamde eCall-systemen, die per 2015 verplicht worden.

Het probleem daarmee is dat de richtlijnen voor dergelijke systemen nog niet vastliggen. Men hoopt dat de KLPD alsnog de voordelen van Emergency Assistance zal onderkennen en van standpunt zal veranderen.

Telefoon

Via een gekoppelde mobiele telefoon kan het systeem zelfstandig de alarmcentrale 112 contacteren. Emergency Assistance treedt alleen onder bepaalde voorwaarden in werking, bijvoorbeeld als de airbags geactiveerd worden of de benzinetoevoer wordt afgesloten. 

Bij de noodoproep worden ook gelijk de GPS-coördinaten van de auto doorgegeven, zodat hulpvoertuigen direct naar de voertuiglocatie kunnen worden gestuurd. Mocht de bestuurder bij een ongeluk buiten bewustzijn raken, dan kan een dergelijk systeem waardevolle tijdwinst betekenen.